Vergelijk en kies de beste broker

Een broker is een tussenpersoon die voor je aandelen op de beurs kan kopen en verkopen. Als je graag geld wilt beleggen op de beurs, maar niet zo goed weet hoe je dat aanpakt, kun je gebruik maken van de diensten van een broker. Een goed Nederlands woord voor broker is effectenmakelaar. Omdat er veel brokers actief zijn op de beurs, is het niet makkelijk om degene te vinden die het beste bij jou past en het gunstigste voor jouw manier van beleggen is. Daarom kun je beter eerst brokers vergelijken, voordat je de juiste persoon kiest.

Factoren die belangrijk zijn bij brokers vergelijken
Hoe kies je nu de beste broker? Hou er ten eerste rekening mee dat je behalve een broker ook van de diensten van een bank gebruik kunt maken om aandelen te kopen en verkopen en geld te beleggen. Als je kiest voor een individuele broker, kun je deze ook online benaderen.

Transactiekosten
Bij beleggen koop en verkoop je regelmatig. Voor deze handelingen betaal je iedere keer transactiekosten of commissies. Deze kosten betaal je iedere keer opnieuw, dus bij iedere handeling. Als je veel transacties doet, kunnen de kosten hiervoor erg snel hoog oplopen. Banken rekenen over het algemeen hoge kosten aan per transactie, waar gespecialiseerde brokers hiervoor veel minder vragen. Als je maar heel weinig transacties per jaar doet, kan een bank ook een goede keuze zijn omdat je dan niet vaak voor een handeling betaalt.

Bewaarloon
Ook belangrijk om mee te nemen bij de keuze voor een broker is het bewaarloon. Dit zijn de kosten die een bank je aanrekent omdat ze de aandelen waarin jij geïnvesteerd hebt, voor jou bewaren. De aandelen komen op een effectenrekening te staan en de bank zorgt ervoor dat de dividenden die je ervoor krijgt, ook op deze rekening terecht komen. De meeste brokers rekenen helemaal geen kosten voor het bewaarloon, in tegenstelling tot de banken.

Ondersteuning en informatie
Behalve de kosten voor een bank of broker, kijk je ook naar de ondersteuning die de bank of broker je biedt en de manier waarop je informatie over je beleggingen krijgt. Niet iedereen wil constant op de hoogte blijven van de aandelen waarin je geïnvesteerd hebben, maar dat verschilt per persoon. Het is wel spannend om te weten wat de aandelen doen en of je winst of verlies maakt. Als je problemen ondervindt en je maakt gebruik van een helpdesk, dan kan dat ook op verschillende manieren. Er zijn helpdesks die in het Nederlands je te woord kunnen staan en ook telefonisch bereikbaar zijn, maar er bestaan ook helpdesks waar Engels gesproken wordt en die alleen via de mail of internet bereikbaar zijn. Je maakt de keuze voor de manier die jij het handigst vindt. Behalve informatie via telefoon of internet geven brokers vaak ook seminars, zowel echte als via internet. Je kunt hier terecht voor meer informatie omtrent het beleggen en de rol van de broker in het geheel.

Geef een reactie